ETIM is een classificatiemodel voor het classificeren en specificeren van technische producten en hun handelseenheden, met name in elektrotechniek, sanitair, gereedschappen, bouw en scheepsbouw. ETIM wordt in Europa veel gebruikt in de zakelijke markt. In Nederland geldt ETIM als een marktstandaard in enkele sectoren. Diverse datapools, zoals 2ba en artikelbeheer.nl, maken gebruik van de ETIM standaard en er is ruime keuze in PIM en ERP software die ETIM ondersteunt, zoals Syndigo, SRC PIM, Stibo STEP,  Acto en Syntess.  Voor de uitwisseling van data maakt ETIM internationaal gebruik van het BMECat format. Dit is een XML-format dat stamt uit 2005.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn data standaarden zoals ETIM en GS1, dynamisch. Deze standaarden worden periodiek aangepast aan technologische ontwikkelingen, nieuwe wet- en regelgeving en gebruikerswensen.

In 2020 is ETIM begonnen met de ontwikkeling van een nieuw format, gebaseerd op JSON: ETIM xChange. Dit format is gebaseerd op de European Master Data Guidelines (EMDG) van FEST, de Europese federatie van groothandels in sanitair en HVAC. De officiële release voor ETIM xChange is gepland op 19 februari 2024.

Kenmerken van ETIM xChange zijn:

  • Een vereenvoudigde JSON structuur met logische groeperingen. De structuur is gebaseerd op meerdere (inter-)nationale standaarden zoals EMDG, BMECat, FAB-DIS en DICO.
  • De bekende GS1 attributen GTIN en GLN zijn in de standaard opgenomen voor identificatie van artikelen en locaties.
  • Een heldere scheiding tussen (technische) productspecificaties en generieke logistieke data van de handelseenheden.
  • Een data structuur voor het overdragen van Life Cycle Analysis (LCA) data in alle fasen van de product levenscyclus.
  • Veel mogelijkheden voor het meesturen van bijlagen, zoals afbeeldingen, handleidingen, certificaten en technische tekeningen. Deze bijlagen kunnen in een of meerdere talen meegestuurd worden.
  • Ondersteunt de meest recente ETIM-MC modellen, inclusief Connection Types, voor generieke 3D CAD modellen.
  • Flexibele structuur om verschillende methoden voor het uitwisselen van verpakkingshiërarchieën te ondersteunen.

Gaat u binnenkort de ETIM classificatie gebruiken voor het uitwisselen van productdata? Dan valt er dus een keuze te maken tussen BMECat en ETIM xChange. Squadra adviseert u graag bij de keuze voor een geschikt PIM of MDM pakket en bij de keuze tussen beide standaarden. Neem gerust contact met ons op via de website of neem contact op met Jos Schreurs (tel: +31 6 53 35 29 45 of mail: jos.schreurs@squadra.nl) voor een vrijblijvende kennismaking.

Rinus Broekmans

Application Consultant bij Squadra MDM Factory